Πρόγραμμα

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΈΝΑΡΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Παρουσίαση, προβολή φωτογραφιών και βίντεο
Ώρα: 19:00
Η ιστορία του Φεστιβάλ Αφήγησης της Αθήνας από το 2009 έως σήμερα. Η ανάδειξη της αφηγηματικής τέχνης, δυνατότητες και προοπτική.


ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (για παιδιά και μεγάλους)
Ώρα έναρξης: 19:30

Τα τρία μικρά κουκουβαγάκια μαθαίνουν να πετούν!
Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα δάσος μακρινό μια κουκουβαγιο-οικογένεια ζούσε μεγαλώνοντας τα τρία μωρά κουκουβαγάκια, που σιγά - σιγά μεγάλωσαν και τα φτερά τους δυνάμωσαν, οπότε ήρθε η ώρα να μάθουν να πετούν! Τότε η σοφή μαμά κουκουβάγια ανέλαβε να τους δείξει την τέχνη του πετάγματος και με τις χρήσιμές της συμβουλές να τα προστατέψει από τις κακοτοπιές. Στο τέλος, πετούν όλοι μαζί ευτυχισμένοι μέσα στο δάσος.
Συγγραφή - αφήγηση: Πέννυ Λάμπρου

Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά
Ο αετός της ιστορίας δεν έχει φτερά καφέ, ούτε γκρι, ούτε μαύρα, αλλά πολύχρωμα που στραφταλίζουν στον ήλιο! Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά είναι ανεμοπόρος και του αρέσει να αγναντεύει από ψηλά τις θάλασσες, τα βουνά, τους κάμπους, τα δάση... Είναι όμορφο να πετά κανείς ψηλά, αλλά ομορφότερο είναι να πετά με παρέα. Τι θα γίνει λοιπόν όταν ο πολύχρωμος αετός συναντήσει ένα παιδάκι στη μέση του πουθενά;
Συγγραφή - αφήγηση: Αντωνία Μπατζαλή
Ηχητικά: Ελένη Κοκκίνου

Μια γοργόνα που ήθελε να μάθει να διαβάζει
Η ζωή στη θάλασσα είναι πολύ όμορφη για τη μικρή γοργόνα. Μόνο που βαριέται λιγάκι. Θα ήθελε να μάθει και για τους άλλους κόσμους που δεν μπορεί να δει. Ένας γλάρος της μίλησε για τα βιβλία που γράφουν για τόπους μακρινούς. Του τα έδειξαν κάποια παιδιά. Με τα γράμματα από τα ονόματα των πλοίων προσπαθεί να μάθει τη γοργόνα να διαβάζει.
Συγγραφή - αφήγηση: Έρικα Αθανασίου 

H τελευταία πινιάτα
Ο Δον Φουλχένσιο είχε μία τεράστια μύτη που του χρησίμευε για να κρεμάει το σομπρέρο όταν το έβγαζε από το κεφάλι και δεν είχε πού να το ακουμπήσει. Είχε κατακόκκινα μάγουλα, αφράτη κοιλιά και δύο μακριές μουστάκες που του έφταναν ως τα γόνατα. Ζούσε σ’ ένα μικρό πολύχρωμο χωριό, σ’ ένα μικρό πολύχρωμο σπίτι, που ήταν μαζί και μαγαζί. Το μαγαζί του. Εκεί μέσα κατασκεύαζε και πουλούσε τις πιο φημισμένες πινιάτες σ’ ολόκληρο το Μεξικό κι αυτό, επειδή δεν τις πουλούσε άδειες, αλλά γεμάτες. Από το μαγαζί του Δον Φουλχένσιο, η γιαγιά της Πεπίτα αγόρασε την πινιάτα για τα πρώτα γενέθλια της μικρής της εγγονής. Και τότε ακριβώς ξεκίνησαν όλα...
Συγγραφή - αφήγηση: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Οταν η Μαργκώ έμαθε να λέει το Ρο
Η Μαργκώ είναι μία ψευδή μάγισσα, που την κοροϊδεύουν τα παιδιά του χωριού γιατί δε λέει καθαρά το ρο. Αποφασίζει να τα εκδικηθεί, φτιάχνοντας ένα ξόρκι που θα τους πάρει τη φωνή. Το ξόρκι μάγεψε σχεδόν όλα τα παιδιά, όχι όμως την Αγνή, ένα κορίτσι πού ποτέ δεν την είχε κοροϊδέψει. Της προτείνει λοιπόν, να κάνουν μία συμφωνία, που θα λύσει τα μάγια!
Συγγραφή: Μάρω Παππά
Αφήγηση: Βασιλική Τσουράπη

Πετώντας ελεύθερα
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα πουλάκι που του άρεσαν τα ταξίδια κι ήθελε να γνωρίσει όλη τη γη και να μάθει να τιτιβίζει σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Κάποτε ερωτεύτηκε κι αποφάσισε να σταματήσει την περιήγησή του, αλλά σε λίγο συνέχισε τα ταξίδια. Άραγε, θα ξανασμίξει με το ταίρι του – γίνεται η αγάπη να είναι και ελευθερία;
Συγγραφή: Αγγελική Λάλου
Αφήγηση: Καλλιόπη Λιαδή

Η Χατζηντεβέ Κουμπαρά 
Ένα φτωχό ζευγάρι ζει ήσυχα, μέχρι που μια μέρα περνάει ένα καραβάνι με καμήλες φορτωμένες με σακιά γεμάτα χρυσές λίρες του πλούσιου άρχοντα. Η γυναίκα ταΐζει και ποτίζει μια από τις καμήλες του καραβανιού που ξεκόβει. Ο άνδρας της κρύβει τον θησαυρό στο υπόγειο του σπιτιού. Ένας πλανόδιος πραματευτής ξεγελάει την αγαθή γυναίκα ανταλλάσοντας την πραμάτεια του με τις λίρες…
Συγγραφή - αφήγηση: Δέσποινα Αθανασιάδου


ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (Για ενήλικες και εφήβους)
Ώρα έναρξης: 21:00

Ένα ταψί μπακλαβά και σβέλτα
Δυο ξαδέλφια, ο Νικόλας και ο Κώστας, κάτοικοι Σμύρνης Μ. Ασίας, ταξιδεύουν για την Αίγυπτο με σκοπό να φτιάξουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Η κακή διαχείριση φέρνει την πρώτη οικονομική καταστροφή. Τα γεγονότα του ’22: τη δεύτερη. Maître στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ο Νικόλας γνωρίζει τον Ελ. Βενιζέλο που τον βοηθά να φτιάξει το Κόκκινο Περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία της Ν. Φιλαδέλφειας. Οι εκλογές έρχονται και μαζί τους η χαριστική βολή για τον Νικόλα…
Συγγραφή - αφήγηση: Κωνσταντίνα Σόγια

Κρυμμένο κάτω από τις φυλλωσιές , #1
Μέσα σε ένα δάσος μαγικό, γεννήθηκε ένα αγόρι, σε ένα μικρό χωριό. Περίεργο λένε .. χανόταν για ώρες, στο δάσος, μοναχό. «Και κάθε μέρα, ένα παιδί μικρό, που διαβαίνει μόνο στη φύση, κάτι καινούργιο που δε γνώριζε, θα βρίσκει. Εκεί μαθαίνεις πως προχωρούν πολλές ζωές και πως ξυπνούν πολλές ψυχές. Ζωή και θάνατο, χαρίζοντας και ζώντας. Σε ένα κόσμο που όταν τρέχεις, θα σκοντάψεις κιόλας...».
Συγγραφή - αφήγηση: Γεράσιμος Βανδώρος

Η πεταλούδα με τα τρυπημένα φτερά
Μια κάμπια που γίνεται πεταλούδα με το όνειρο να γυρίσει τον κόσμο για να δει με τα μάτια της όλα όσα της διηγήθηκε ο άνεμος. Μια πεταλούδα που βρίσκεται με τρυπημένα τα φτερά της στην Ερμού, συστήνεται με μια κατσαρίδα κι αποφασίζουν να κάνουν μαζί τα όνειρά τους πραγματικότητα. Για να τα καταφέρουν έχουν στη διάθεσή τους μόνο ένα ηλιοβασίλεμα.
Συγγραφή - αφήγηση: Αναστάσιος Πινακουλάκης

ΟΜΙΛΙΑ (Για ενήλικες)
Ώρα έναρξης: 21:30
Το αντίκρισμα των λέξεων
Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις; Οι λέξεις είναι ένα δάσος και μέσα στα δέντρα κρύβεται ένας άγγελος κι ένας διάβολος, δηλαδή το ίδιο πράγμα. 
Εισηγητής: Κωστής Γκιμοσούλης

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (Για ενήλικες και εφήβους)
Ώρα έναρξης: 22:00

Για να μάθεις να πετάς

Η ψυχή της φάλαινας. Δυο αστεράκια που ταξιδεύουν. Ένα φτερωτό πλάσμα μ’ ένα αυγό στο χέρι. Δυο πόδια που γίνονται τέσσερα. Ένα πορτοκάλι σ’ ένα δέντρο γεμάτο λεμόνια. Ο δράκος, εκείνος με το γαλάζιο μάτι, που ξυπνά με τρόπο παράξενο μια νυσταγμένη όμορφη…
Η Εύη Γεροκώστα αφηγείται ιστορίες του Κωστή Γκιμοσούλη


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (Για ενήλικες)
Ώρα έναρξης: 16:00. Διάρκεια 3 ώρες.
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης και η προεγγραφή. Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ
Εισηγητής: Μάνος Κοντολέων


ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (για παιδιά και μεγάλους)
Ώρα έναρξης: 20:00

Μια Προφητεία
Κάποτε, πριν από πολλά χρόνια ένας περαστικός θεός φιλοξενήθηκε στο σπιτικό ενός άρχοντα και φεύγοντας, για να του ανταποδώσει τη φιλοξενία, του χάρισε 1000 ρίζες ελιάς. Και όλοι όσοι κατοικούσαν στην περιοχή του άρχοντα γίνανε ευτυχισμένοι μιας κι είχαν την ευλογία ενός θεού –το λάδι. Μα ο θεός είχε, ακόμα, προφητεύσει πως αν κάποιος από τους απογόνους του άρχοντα δεν αγαπούσε την ειρήνη, τότε... Το «Μια Προφητεία» μοιάζει με παραμύθι, αλλά είναι μια ιστορία ευθύνης του ενός προς τους άλλους.
Συγγραφή: Μάνος Κοντολέων
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου

Παιχνίδια με πολλά ποδαράκια!
Ένας γάτος αφηγείται πόσο πολύ του αρέσει να παίζει με τα έντομα που τρυπώνουν στο σπίτι του. Ένα περίεργο φωτάκι (μια πυγολαμπίδα) που κινείται μέσα στο σκοτάδι θα του τραβήξει την προσοχή. Στην προσπάθειά του να το πιάσει, θα γκρεμίσει ένα βάζο με λουλούδια και θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σκύλο του σπιτιού και το αφεντικό του.
Συγγραφή: Αλκιβιάδης Κούσης
Αφήγηση: Τζένη Διαμαντοπούλου

Η ιστορία της κυρίας Μακροτρίχη 
Σε μια εποχή που το «διαφορετικό» όχι απλά δεν περνάει απαρατήρητο, αλλά
καταδικάζεται, με κάθε ευκαιρία, η αγαπητή κυρία Γάτα, ψάχνει απελπισμένα μια λύση που θα την βγάλει από  το ψυχολογικό αδιέξοδο που η γατοκοινωνία της επέβαλε.  Είχε καλή κορμοστασιά, ωραία επιδερμίδα, αλλά υπερβολικά μακριά μουστάκια.  Την ποδοπατούσαν, την έσπρωχναν και σκόνταφταν στα μουστάκια της....   Κάποτε, έγινε αφόρητο!  Από που, να ζητούσε βοήθεια? Μα...από τους «ειδικούς» φυσικά!
Συγγραφή: Μαρικέλλυ Γκίκα 
Αφήγηση: Αγγελικη Ζαφειράκη
Μουσική: Άννα Ουζουνίδου

Ο Καγκούης και η Αυγούλα στη χώρα των δυνατοτήτων
Η Αυγούλα είναι κοριτσάκι δέκα ετών. Λατρεύει να εξερευνεί, να ανακαλύπτει νέα πράγματα και να μαθαίνει. Αγαπά πολύ τα βιβλία, κυρίως τα παραμύθια. Ο Καγκούης είναι ξωτικό. Μαζί θα ταξιδέψουν σε μια μαγική χώρα στη «Χώρα των δυνατοτήτων». Εκεί θα ανακαλύψουν μαζί, ένα καινούργιο κόσμο αλλιώτικο, όπου όλα μπορούν να γίνουν.
Συγγραφή - αφήγηση: Γεωργία Αγγελή

Tο φιλαράκι μου
Δύο γυάλινα ποτήρια, φιλαράκια, βρίσκονται μέσα σ’ ένα χάρτινο κουτί. Κατά τη μεταφορά τους το ένα από τα δύο σπάει. Τι γίνεται όμως στη συνέχεια, όταν το άλλο μένει μόνο του;
Συγγραφή - αφήγηση: Άννα Δενδρινού

Σ’ αγαπώ από τη γη ως τον ουρανό 
Κάποτε μια χρυσόμυγα κι ένα αστέρι συναντιούνται κι ανάμεσα τους γεννιέται μια παράξενη φιλία . Μετά από περιπέτειες , κατορθώνουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα των διαφορετικών τους κόσμων και η αγάπη τους να απλωθεί από τη γη ως τον ουρανό.
Συγγραφή - αφήγηση: Γεωργία Φρουτζιάλα

Νινιάν
Ο Νινιάν, διάδοχος των Νάνων, ερωτεύεται την Υψιπύλη, διάδοχο των Γιγάντων. Κακοπροαίρετοι συμβουλάτορες τον πείθουν πως εκείνη θα τον απορρίψει λόγω ύψους. Ο Νινιάν, μη γνωρίζοντας την αγάπη της Υψιπύλης, ταξιδεύει αναζητώντας φίλτρα που θα του χαρίσουν ύψος με οποιοδήποτε αντίτιμο. Έτσι, ο Νινιάν χάνει την αγάπη της Υψιπύλης. Τέλος, αρχίζει ένα ταξίδι αναζήτησης του εαυτού του με αίσιο τέλος.
Συγγραφή - αφήγηση: Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου
Μουσική: Αντρέα Κατερινόπουλος, Χρήστος Ραμμόπουλος, Χριστίνα Δαλαμάγκα


ΟΜΙΛΙΑ  (Για ενήλικες και εφήβους)
Ώρα έναρξης 21:10

Από τη γραφή στον λόγο
Η απελευθέρωση των  ιστοριών από τα βιβλία και η παράδοση τους στην προφορικότητα.
Εισηγητής: Γιώργος Ευγενικός


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (Για ενήλικες και εφήβους)
Ώρα έναρξης: 21:45

«Ο Χριστός στο κάστρο» και «το άνθος του γυαλού»
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ακολουθεί τον ηρωικό παπα-Φραγκούλη στο θαλασσινό του ταξίδι μέχρι την εκκλησία του Χριστού στο κάστρο αλλά και τον απλοϊκό ψαρά Μάνο που με τη βάρκα του ακολουθεί ένα παράξενο φώς που κάθε τόσο χάνεται στα βάθη του ορίζοντα . Τι να κρύβει άραγε αυτό το φως;
Ο Ηλίας Γιαννικόπουλος αφηγείται ιστορίες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Συνωμοσίες ελπίδας…
Γίνεται να βάλεις χρώμα στο γκρίζο; Να ανοίξεις τα όρια του κλειστού; Να αναπνεύσεις χωρίς αέρα; Να τρέξεις όπου δεν είναι δρόμος; Να πετάξεις ψηλά, ενώ οι ρίζες σου σε τραβούν στη γη; Να αλλάξει σύσταση το ΕΙΝΑΙ σου;;;
Να γίνει, ας πούμε, σκέτο ΝΑΙ…..!
Η Άσπα Παπαδοπούλου αφηγείται ιστορίες του Μάνου Κοντολέων και της Ελένης Σβορώνου.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (για παιδιά και μεγάλους) Ώρα έναρξης:12:00

«Τζιβαγιέρα Πληξούρα» και «Ο γίγαντας και η μάγισσα»
Είναι μια νεαρή μάγισσα, με πολύ βαρετή ζωή. Το σπίτι της βρίσκεται κοντά στη μεγάλη αγορά της μαγείας και από εκεί προμηθεύεται πολυάριθμα βαζάκια με φίλτρα και ξόρκια. Τίποτα δεν ξέρει να φτιάχνει μόνη της. Τί θα γίνει, όταν ξαφνικά, η αγορά της μαγείας θα πρέπει να κλείσει;... Οι μαγικοί βοηθοί βρίσκονται στο υπόγειο του σπιτιού της.
Η Βιολέτα Σολιδάκη αφηγείται μια δική της ιστορία και μία του Κωστή Γκιμοσούλη

Από την άκρη του γιαλού, μέχρι τ' αστέρια τ' ουρανού
Αλήθεια... μπορεί άραγε, μια βάρκα να πετάξει; Μα, και βέβαια μπορεί! Φτάνει μόνο να κοιτάξεις βαθιά μες την καρδιά της κι εκείνη, θα βγάλει φτερά και θα φτάσει ίσα με τ' άστρα. Αυτά, τα ίδια άστρα που χάζευε κι ο Ηρακλής. Τότε, που στους ώμους του κράτησε τον Ουρανό.
H Αγγελική Γκόγκου αφηγείται ιστορίες της Μαρίας Αγγελίδου και του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (Για ενήλικες)
Ώρα έναρξης: 13:30. Διάρκεια 3 ώρες. Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης και η προεγγραφή.
Μαρία Αγγελίδου, Ελένη Σβορώνου

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (Για παιδιά και μεγάλους) 
Ώρα έναρξης: 17:30 

H Κουταλού κι ο καλικάτζαρος της πιπερόριζας 
Την παραμονή ενός διαγωνισμού ,ένας καλικάτζαρος μετακομίζει κάτω απτό μαγειρείο μιας μικρής μαγείρισσας ενώ εκείνη βρίσκεται σε πυρετό προετοιμασιών. Όσα πιστεύουν για τους εαυτού τους ανατρέπεται όταν αναγκάζονται να συνεργαστούν. Ένα παραμύθι για την αγάπη και την αποδοχή της ιδιαίτερης πλευράς του εαυτού μας .Η νίκη κρύβει μέσα της ένα κόκκινο λαχταριστό φιλί.
Συγγραφή - αφήγηση: Αγγελική Σαρακινού

Το δέντρο της χαράς 
Ένα παιδί διψάει για χαρά, είναι Χριστούγεννα κι ονειρεύεται ένα δέντρο... αλλά φαίνεται πως καμιά φορά ότι για όλους είναι αυτονόητο, για μερικούς φαίνεται αδύνατο, ο μικρός Διονύσης δεν το βάζει κάτω όμως, δεν μπορεί, ίσως μια Παραμονή Χριστουγέννων να τα καταφέρει… Και τότε… μια μοναδική νύχτα γεμίζει με φως και πολλά πολλά φλογάτα όνειρα
Συγγραφή - αφήγηση: Διονύσης Λεϊμονής 

Παραμύθι για ένα… παραμύθι
Η μικρή Μαρίνα ζητάει από τον μπαμπά της να της πει ένα παραμύθι. Ο μπαμπάς όμως είναι κουρασμένος, τον παίρνει ο ύπνος και το παραμύθι μένει μισό. Ξεκινά τότε η περιπλάνησή του στη χώρα των παραμυθιών, όπου αντιμετωπίζεται άλλοτε με υπεροψία και άλλοτε με κατανόηση.
Συγγραφή - αφήγηση: Γαβριήλ Χατζημιχαήλ

Το παραμύθι της παράξενης βασιλοπούλας και του ταξιδιώτη με την χρυσή καρδιά
Ο βασιλιάς τους έχει πείσει όλους ότι οι κάτοικοι της απέναντι πολιτείας έχουν μαύρη καρδιά και σκοτεινό βλέμμα. Όλους εκτός από την κόρη του, την παράξενη βασιλοπούλα, η οποία ερωτεύτηκε έναν ταξιδευτή από την απέναντι πολιτεία κι είναι σίγουρη ότι έχει χρυσή καρδιά και φωτεινό βλέμμα. Πώς να πείσει όμως το βασιλιά που μόλις το έμαθε έχτισε όλες τις πόρτες του πύργου της; Μπορεί ποτέ κανείς να γκρεμίσει τους τοίχους του φόβου και του μίσους; Μόνο η αγάπη!
Συγγραφή: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Αφήγηση: Ειρήνη Νικολακοπούλου

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (για μεγάλα παιδιά και ενήλικες)
Ώρα έναρξης:18:10 

Το δάκρυ στη λίμνη 
Ένα δάκρυ ζει στο βυθό της λίμνης Θλίψης. Είναι διαφορετικό από τα άλλα δάκρυα που ζουν στην λίμνη. Θέλει να κινηθεί, να πάει προς την επιφάνεια. Το ταξίδι είναι μεγάλο και δύσκολο. Όμως ένα δώρο περιμένει το δάκρυ στην επιφάνεια.
Συγγραφή - αφήγηση: Φλώρα Κολιαράκη 

Η Τοσοδούλα, μικρό παραμύθι για μεγάλα παιδιά
Η Τοσοδούλα είναι μικρούλα, είναι τόσο μικρούλα, όσο η Τοσοδούλα του παραμυθιού! Θέλει να γνωρίσει το βασιλόπουλο και θέλει ν` ανακαλύψει τον κόσμο. Συναντά διάφορους τόπους, γνωρίζει ζώα διαφορετικά. Στο δρόμο της το κεφάλι μεγαλώνει, τα χέρια μεγαλώνουν, τα πόδια μεγαλώνουν, το κορμί… Ένα ταξίδι με το λόγο των λαϊκών παραμυθιών, εικόνες συμβολικές για μια πορεία ζωής…
Συγγραφή - αφήγηση: Κάτια Καντούρη
Μουσική: Σοφοκλής  Σκούλτσος

«Ηταυρος», το στοιχειό της λίμνης Κάρλας. 
Τι έχει και στενάζει το νερό; Έχασαν οι αέρηδες το δρόμο τους;
Γιατί οργίζεται ο βυθός του βάλτου; Μια ιστορία χωρίς κόκκινο κουβάρι μα με ένα πέπλο μυστηρίου που ζητά να ξεσκεπασθεί. Να φανερώσει τον Ήταυρο που βρυχιέται προκαλώντας άγρια ανεμοδέρια, και μεγάλα κύματα. Αίνιγμα βαθιά χαραγμένο στη λάσπη του Κάρλα, της αρχαίας Βοιβηίδας.
Συγγραφή - αφήγηση: Αγγελική Γ. Θάνου
Μουσική: Νίκος Αρμενιάκος

Το φάντασμα της Εγγλέζας 
Πριν από έναν αιώνα κοντά στο λιμάνι της Τζιας, βυθίστηκε χτυπημένο από νάρκη, ένα μεγάλο πλοίο, ο «Βρετανικός». Μετά από δυο μέρες το άψυχο σώμα μιας ναυαγού έβγαλε το κύμα σε μια ερημική παραλία του νησιού. Δυο φίλοι, προληπτικοί, που περνούσαν από εκεί τα μεσάνυχτα όταν το αντίκρισαν νόμισαν πως ήταν φάντασμα. Το γεγονός έγινε θρύλος που περνά από γενιά σε γενιά.
Συγγραφή - αφήγηση: Μαρία Μουζάκη-Χιονάτου

ΟΜΙΛΙΑ  (Για ενήλικες)
Ώρα έναρξης: 18:45
«Η αγωνία του συγγραφέα πριν την αφήγηση - Όταν ο συγγραφέας και ο αφηγητής συναντιούνται και αλληλεπιδρούν»
Εισηγητής: Βαγγέλης Ηλιόπουλος,


ΣΥΖΗΤΗΣΗ (Για ενήλικες και εφήβους)
Στο κλείσιμο του Φεστιβάλ, συγγραφείς, αφηγητές και κοινό θα έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν όσα είδαν και άκουσαν στη διάρκεια του Φεστιβάλ, να ανταλλάξουν απόψεις για την αφήγηση και τη λογοτεχνία και να κάνουν προτάσεις για επόμενες σχετικές διοργανώσεις.